Een huis kopen in Amsterdam anno 2018 kan gerust een uitdaging genoemd worden. De vraag is enorm terwijl het aanbod fors beperkt is. De huizenprijzen blijven stijgen, terwijl het aanbod blijft dalen. Het helpt ook niet echt mee dat maar dertig procent van de huizen in Amsterdam een koophuis is, de rest wordt verhuurd. Hoe kom je dan toch aan een koopwoning in Amsterdam? In dit artikel geven we je tips!

Laat je adviseren door een hypotheekadviseur
De eerste stap die je moet zetten bij de huizenjacht in Amsterdam, is het verkrijgen van advies over je maximale hypotheek. Zo weet je met welk bedrag je kunt bieden op huizen. Laat je tijdens de huizenjacht niet gek maken. Bied nooit hoger dan dat je kan betalen. Het kan wel de doorslag gevende factor zijn om binnen je budget zo hoog mogelijk te bieden. Met de lage hypotheekrente kost het ongeveer 15 euro netto per maand meer, wanneer je 10.000 euro extra betaalt.

Zorg voor voldoende spaargeld
Zorg dat je voldoende spaargeld op de bank hebt staan. We adviseren een spaarbedrag van vijf à zes procent van de totale koopsom, omdat je tegenwoordig nog maar 100% van de koopsom kunt lenen. Dit geld heb je bij de aankoop van een huis nodig voor de notariskosten, taxatiekosten en advieskosten. Gelukkig kun je een deel daarvan aftrekken van de belasting.

Knock-out-bid
Als er meerdere kapers op de kust loeren, wat in Amsterdam heel vaak het geval is, dan kan een knock-out-bid je kans op succes vergroten. Bied een bedrag dat aantrekkelijk is en geef aan dat je bod tot de volgende dag 12:00 uur staat en daarna niet meer geldt. Mensen houden van zekerheid en nemen over het algemeen niet al te graag risico. Een knock-out-bid kan ze over de streep trekken.

Speel in op de gun-factor
Wanneer de verkoper van een woning meerdere geïnteresseerden over de vloer krijgt, zal hij het huis minder snel verkopen aan iemand die hij niet aardig vindt. Wees tijdens een bezichtiging jezelf en zorg dat je leuk voor de dag komt. Speel in op de gun-factor en vergroot daarmee je kans op de aankoop van het huis. 

Stressbestendigheid
Stressen tijdens het bieden op huizen helpt niemand. Wat je wel helpt is stressbestendig zijn. Bied niet meteen meer dan je eigenlijk wil betalen, uit angst dat je anders geen kans maakt.  Je kan je bod vaak nog omhoog gooien als je dat bij nader inzien wil doen. Houd bij het bieden ook de woningwaarde in de gaten: verwacht je dat de woningwaarde met de jaren stijgt of niet?

Stel je zoekprofiel bij
Merk je dat het echt onmogelijk is om binnen jouw budget een woning in Amsterdam te kopen? Dan kun je ook nog overwegen om je zoekprofiel bij te stellen. In plaats van te zoeken naar een woning in Oud-West zou je bijvoorbeeld ook de volgende gebieden aan je zoekopdracht kunnen toevoegen: Diemen, Amstelveen en Landsmeer. Je krijgt dan meer waarde voor je geld.

Met andere woorden: het woningaanbod in Amsterdam is beperkt, maar de uitdaging om een woning te vinden is met de bovenstaande tips best te doen!