Met hotspots als de Albert Cuypmakt, de Gerard Doustraat, het Marie Heinekenplein en het Sarphatipark verveelt deze buurt niet snel! 

De Pijp was een volksbuurt waar echte Amsterdammers in degelijke huisjes dicht op elkaar woonden. En het werd er gezelliger en voller, met de groei van de Heineken brouwerij in de jaren zestig en zeventig. Dat zorgde er namelijk voor dat veel Spaanse, Turkse en Marokkaanse arbeiders naar de Pijp trokken om daar te werken. Ook de komst van Surinamers na de onafhankelijkheid in 1975 zorgde ervoor dat de buurt verder uitgroeide tot een multicultureel en levendig stukje Amsterdam. Alle nationaliteiten komen samen in de Pijp, en dat proef je terug in de heerlijke variatie aan restaurants die de wijk rijk is!

Veel straten zijn hier naar kunstenaars vernoemd, zoals de Vincent van Goghstraat en de Ferdinand Bolstraat. Bol was een voormalig leerling van Rembrandt. 

Wist je dat

  • Piet Mondriaan eind 19e eeuw aan de Ruysdaelkade 75 aan zijn meesterwerken heeft gewerkt. 
  • De officiële naam van de buurt YY was, omdat Amsterdam in de 19e eeuw verdeeld was in 50 buurten die met letters aangeduid werden. Waar de naam “de Pijp” precies vandaan komt, is onbekend. 
  • De Albert Cuypmarkt de bekendste van Nederland is
  • De Pijp ook wel het Quartier Latin van Amsterdam genoemd