Per 1 mei 2010 is de Baarsjes opgegaan in het nieuwe stadsdeel Amsterdam-WestDe Baarsjes bestaat uit de Admiralenbuurt, Chassébuurt, Mercatorbuurt, Postjesbuurt, Trompbuurt en De Krommert.

Wie aan de Baarsjes denkt, denkt al snel aan de Jan Evertsenstraat en het Mercatorplein. Alles is voor de hippe Amsterdammer is hier dan ook te vinden. Hippe conceptstores, turkse winkeltjes, groenteboeren en bakkers. Ook zijn er leuke cafe’s en restaurants te vinden voor een hapje/drankje of koffie. Daarnaast heeft de Baarsjes maar liefst 2 parken(Erasmuspark en Rembrandpark), waar het zomers gezellig druk is omdat je er mag barbecueën. 

De naam van het stadsdeel De Baarsjes is ontleend aan de vroegere buurtschap De Baarsjes. De naam is afkomstig van een herberg genaamd De Drie Baarsjes, die op zijn beurt was genoemd naar de vissoort baars. De Slatuinenweg is nog een laatste overblijfsel van deze buurtschap met haar karakteristieke lage huisjes in de vroegere gemeente Sloten. 

De straten in De Baarsjes zijn vernoemd naar admiralen, zeehelden, cartografen, en ontdekkingsreizigers uit West-Indie. 

Wist je dat

  • O.a. de bekende voetballers Ruud Gullit, Rinus Michels, Dennis Bergkamp en Frank Rijkaard zijn opgegroeid in deze wijk en hebben wat afgespeeld op de schoolpleintjes rond het Balboaplein. 
  • En ook de supermarktketen Dirk van den Broek hier is begonnen 
  • De Baarsjes een kattencafe genaamd kopjes heeft? Het was het eerste kattencafe in Nederland. Je kunt er in gezelschap van acht katten genieten van een ‘catuccino’, taart of een simpele lunch. 
  • De Baarsjes zijn eigen club, Club 8, heeft? 
  • Er maar liefst 126 verschillende nationaliteiten in de Baarsjes wonen. Eens een totaal andere keuken uitproberen? Dan is de Baarsjes the place to be! 
  • De Baarsjes tot 1990 een wijk was waar je liever niet kwam. Er was zoveel criminaliteit dat op het Mercatorplein een permanente politiepost noodzakelijk was. Gelukkig is dit al lang niet meer zo!