In 2002 werd dit stadsdeel ingesteld als een onderdeel van de gemeente Amsterdam. Het valt onder het beschermd stadsgezicht. Wanneer een pand onder een beschermd stadsgezicht valt, houdt dit niet direct in dat het ook de status van een beschermd monument heeft. Het uitgangspunt van gezichtsbescherming de waardering van stedenbouwkundige- en cultuurhistorische waardering. 
Het stadsdeel Centrum West bestaat uit de Jordaan, Haarlemmerbuurt, Grachtengordel-West, Burgwallen Nieuwe Zijde en Burgwallen Oude Zijde
2 keer per jaar hebben bewoners en ondernemers de gelegenheid aan te schuiven bij één van de buurtgesprekken. 

Wist je dat:

  • In 2018 de werkzaamheden zijn begonnen om de centrumzijde bij Amsterdam centraal te vernieuwen. Zo komt er voor het station meer water en onder het water wordt een fietsenstalling gerealiseerd voor ca 7.000 fietsen. 
  • De gemeente bezig is met een doorgaande fietsroute van het Westerpark naar het Centraal station, via de Haarlemmer Houttuinen.
  • Je ‘centrummaker’ kan worden. Een centrummaker is iemand die Amsterdam-centrum leefbaarder en mooier wil maken door middel van een eigen initiatief of het helpen van anderen.
  • Er veel bekende figuren uit de Jordaan komen, zoals schilder Rembrandt van Rijn, trompetter en poppenspeler Jan Klaassen, zanger René Froger, Willem Holleeder, zanger Koos Alberts,  rapper Lil Kleine en zangeres Glennis Grace. 
  • Je de lekkerste appeltaart bij Winkel 43 aan de Nordermarkt kunt eten. Honderden stukken gaan er op een dag doorheen.