Het stadsdeel Centrum Oost bestaat uit de Weteringschans, Grachtengordel-Zuid, Nieuwmarkt/Lastage, Oostelijke eilanden/Kadijken en de Weesperbuurt/Plantage. Centrum Oost valt net als Centrum West onder het beschermd stadsgezicht. 

De markten, restaurants en winkels aan het Waterlooplein en Nieuwmarkt trekken veel toeristen. Richten het oosten van dit stadsdeel is het rustiger met veel groene plekken en water. Dit zijn o.a. De Plantage. In de Zeventiende eeuw kochten rijke bewoners uit het centrum stukken land om tuinen en buitenplaatsen aan te leggen.  

Het stadsdeel heeft een kleine Chinatown. Een deel van de Zeedijk en Gelderskade wordt als “chinees” beschouwd. Er zijn Chinese eethuisjes, restaurantjes, reisbureaus, kruidenwinkels en toko's . 

 

Wist je dat

  • Het oudste gedeelte van Amsterdam zich bevindt ergens in de Warmoesstraat of op de kop van de zeedijk. Bij de monding van de Amstel zouden een aantal vissers op een hoop zand een hutje hebben gebouwd. Later werd van een “dam in de amstel” de naam Amsterdam gemaakt.  
  • Je in de maanden juni, juli en augustus iedere zaterdag in Artis kunt genieten van verschillende optredens, rondleidingen en vertellingen.